Saturday, June 27, 2009

UTAS vs UIAM

actually post ni takde lah maksudnya aku nak compare between
both universities.. just sebab aku dapat dua2 offer dari dua uni ni aje.

tapi, yelah,kita rakyat malaysia ni sedap sedap ati je nak suka atau prefer universiti dari luar. yelah, dalam kes aku ni, UTAS(university of tasmania,australia)

walaupun kedua-dua surat ni sama intipati die tapi aku personally melihat
nilai yang ada pada surat tawaran UTAS ni lebih tinggi dari UIAM. walaupun surat UTAS ni
sebenarnya hanyalah ber'ink kan ink Canon dari printer rumahku(sebab dia hantar tru emel jek) berbanding dengan surat UIAM yang siap ada dakwat gold lagi..tapi nilai yang ada pada nama 'Universiti kat Australia' tu haaa yang kita nampak..(sorilah gamba low quality and definitionnye, i tak sampai seru lagi beli digital cam lagi..sila sponsor kalo baek ati..teehee)




tapi walau macam mana pun, syukur alhamdulillah ke hadrat Allah sebab diberi rezeki lagi.
walaupun gagal ke sana, tapi Dia bermurah hati memberikan ku dan rakan2ku yang lain tempat di tanah air sendiri, siap jadik international student from australia lagi(hatta tak pernah walau sejengkal tapak kaki ni menapak atas bumi ostrolia tuh..ahhaha)

oklah,tu aje cerita UTAS. cerita UIAM pula..kalau anda malaysian mesti tahu uni ape ni tapi kalau terlepas tengok ke, it stands for Universiti Islam Antrabangsa Malaysia/IIUM. so basically it's an Islamic-based university..

mula2 dapat offer ni, macam2 perasaan ade kat kepala lutut otakku ni.syukur ada, takut ada, risau ada..macam2 ada la,bak kata astro(eei tak best @#$@%&^@$#@ pun astro mustika! nyesal subscribe!)

aku admit agak risau dengan peraturannya yang mungkin strict gila!(padahal diri sendiri skema mak pandir..ahaha), lepas tuh kena pass bahasa arab untuk grad nanti (last time aku belajar arab was during my kindergarten-years), peraturan pemakaiannya yang mungkin agak ketat especially kepada kaum hawa( kena pakai tudung labuh ke?) etc..

tapi lama2 fikir, mungkin ada hikmah di sebalik semua ni.
mungkin tuhan sedang tunjuk jalan kepada aku supaya jadi muslimah lebih baik, solehah dan ayu (ececeh..jangan korang muntah pulak atas keyboard tuh ye)

mak aku pon sendiri cakap " baguslah diba dapat UIA. mana tau terbukak ati nak fully pakai tudung nanti"

dalam hati memang rase agak geram bila mama cakap camtu sebab yelah..ati tak sepenuhnya kan.
ok aku admit.i memang jenis minah on-off pakai tudung. it's between pleasing my parents dan jugak ketidaksediaan nak sepenuhnya bertudung. and sometimes diorang pon agak lenient ngn kitorang adik bradik..tu yang jadi on-off tuh.
hmmmm..

mungkin juga Allah sayangkan aku. nak tunjuk jalan ke arah lebih baik

mungkin di UIA tuh aku camni kot





eh tak..kat UIA takleh pakai camni..lagipon cam more to taliban je aku nengok..ok2 tuka




haaa.. better.. =) even though cam geli je muke tuu



tapi aku tahu, kalau pun bila dah keluar UIA nanti, tak mampu juga nak bukak pintu hati
ni nak fully bertudung, i know, ada niat ke arah tu memang ade,tapi belom lagi..orang lain maybe pikir ni alasan je tapi i know myself better.

mungkin UIA bukanlah pemangkin saya ke arah itu lagi.








nways,UIAM, here i come.tomorrow.



saje random: still risau pasal arab tuh..ya rabbi..cuak2.




current music :extreme-lee min ho

11 comments:

skeletor said...

adik think global, UIA tu international Uni so die accept sume race of human kat dunia ni.. n die takkan letak dress code yang ketak mcm yg kamu bygkan. UIA mcm uni biase cume lebih kepada islam. so pakaian yg cantik di mate manusia dan cantik disisi allah pun da memadai kan.. haha masuk lah UIA. bgs tau bkn sume org dpt

earth angel said...

wah farah!!!!congrats!congrats bebe
there is always 1st time bebe
jgn risau k
u pakai ape2 pon cantik seyh
;p

RiEz said...

selamat study yer dik =)

Redz da Tsar said...

cute seyh... Haha... Semoga berjaya... Bella dah pakai tudung... Huhu...

Dulu aku dapat gak UIAM... Haha... Kalau aku amik UIAM, aku rasa aku tak belajar lagi Medik kat Kuantan...

Hurm, Bahasa Arab senang je la.. Lebih kurang Hindi jer...

oryza sativa said...

tapi Dia bermurah hati memberikan ku dan rakan2ku yang lain tempat di tanah air sendiri, siap jadik international student from australia lagi


-gile gempak!!! hehe...
-pakai fully tudung lg cantik farah.

tiha. said...

hehehe..
:P
camat study kak yerk!
haha
basha!!!!;P
haha

Anonymous said...

kalau nak australia tu hati-hati la yee..sane ada selsema babi..
tengok plajar kite kat sane,asal balik je ada yang kena..kat tv pun banyak cakap pasal selsema babi yang datang dari australia..

harmila said...

hahaha..makcik2..
x tahan gamba tutup idung sume tu..
huhuhuhu...

apepon..
good luck mkcik..hehehe

reff fizan said...

arab is not that hard.hehe~walaupom penah fail arab f4 kan~kne minat sket je..

myadlan said...

salam deeba.
I believe lots of new students of iium is having this kinda feeling. anyway, don't worry much about tudung or arab. just get through it k. wishing u all the best for your study k

faradeeba said...

skeleton : well yeah.afte awhile heer uia takla as freaky as i thot i would be.altho ade la certain things kan...ahahah..

izi: thanks darl! ala malu i..hehe..
ala izi die pon same la

riez: thank u =D

redz: haha..aritu amek test arab ntok placement, memang tibai la..hahaa..takpe la..for a start..
senang cam hindi? susah la cmtuh..hoho..
positip2.. =)

amir : klo ikot kitorang mmg international students, tapi kat sini kitorang ekot geng local je .register pon ngn diorng. tak cukup layak lagi nk dipanggil 'international' student..hehe

tiha: ur welcome, dongseng.
u too =D

anonymous: hehe..sile amek perhatian kawan2ku di aussie sume.

lala : thank u makcik! u too darla

reff fizan : camni kot, mle2 bese la fail kan..lame2 ok la kan..tak gitu?hehe

myadlan: wsalam. thank u. =D
yeah, i think so..tapi alhamdulillah ok la gak. ade skema nye tpi ok la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...