Tuesday, July 7, 2009

adekah manusie tak fotogenik layak bergambar?

entri ini sangat random sebab dah lame sangat tak update blog picisan ni..

tak tahu manusia tak/kurang fotogenik lain tapi saya as one of them sangat benci dan meluat kalau nak tangkap gamba.serius.especially kalau ramai-ramai.i hate so,really much taking class pictures. it's not that i want to stand out of the rest but simply cos i hate the sight of someone named 'farah'..ahhahah

but of cos, as normal human being, i do not miss taking pics during important events or masa pergi mana2 ke, tapi usually end up gamba tuh tidak menepati citarasa pengguna diri sendiri so most of the time saya tak mcam orang lain yang akan tengok balik gamba tuh..very heechulish of me.

and of course lah, i also tak miss self-camwhoring.duhh..who doesnt?

seriously, can u stand the sight of thse pics??(tapi mestilah bila nak letak sini kita
ambil gambar yang rase agak tolerable kan..eventho still geli..that's another problem about being un-photogenic. u need to choose ur pics very carefully..errr.but well,am i careful enuff?)

muka atas ni geli tapi ni la kegembiraan m'bayangkan JAEJOONG oppa akhirnya mengaku
aku GIRLFRIENDnya di mata dunia ni..



kan best kalau dapat ambil gambar macam saudari INI. dia sangat cumel and cun


atau gambar bertudung cam saudari INI. comel melecun..

ni la dia sesi camwhore saya sebelum ke mid valley bersama 'SIFU' last friday. bilik ni temporary je cos akan pindah ke kuantan gak nanti so any sight yang tak menyelerakan tuh, abaikan la..heheh..well,any kind of ' -whoring' is so unpredictable right? same goes to this camwhore..ahaha..ala saja je before mandi tuh amek gamba busuk2 then nak compare ngan muka wangi tapi geli tersebut..ahaha.
korang pun mesti ade buat kan?kan?

i've read somewhere on how to improve care kita diambil gambar. ok, memang diri ini umpama ketam cuba ajar kawan-kwan ketam berjalan..tapi mari lah kita, geng-geng yang t'discriminated daripada diambil shoot yang meletopz, cuba praktikkan apa2 yang boleh.

saya pon ada cuba gak tapi hasil still tak nampak lagi..
*perseverance is the key to success*

1. praktis ambil gamba sebanyak mungkin. enough said la kan, practise makes perfect. kalo tak praktis selalu pakai eyeliner itam memang la selekeh/comot buat maths, mesti la teruk maths kan..*ingatan untuk dri sendiri juge. both maths and eyeliner-thingy*

2. kalau orang yang muka bulat(saye...) @ tembam(saye juge..) @ ade sedikit lemak di mukenye(saye lagiikkk...), biasakan ambil gamba dari posisi tepi, bukan dari depan.

3. sambungan dari no 2 juga, ambil gamba secara mendongak. so that jawline lebih menampakkan dirinya rather than that hideous double-chin..

4.yang ni jarang amat saya buat tapi letak je la.. kalo ambil gambar senyum, kadang-kadang kan nampak fake nye minah/mamat ni seyum kan..betul tak? well ur not blameable cos senyum juga adalah senaman yang menggerakkan otot di kawasan sewaktu dengannya. so kalo lama sangat tunggu sambil senyum lame2 muke pon penat(eei manje tol!) so senyum pun kurang manis.
- panjang nye intro- so nak pendek cite, mase dah nak flash camera tuh, korang cam pusing kepala ke belakang sikit then flash je pandang depan and senyum lah senyum lah ahai cik mek molek..


alang-lang dah cerita pasal ketidakfotogenikan rupa saya, sini ade satu kisah lucu tapi sedih yang baru je saya experience.it happened here in UIA,gombak.

saya ke pejabat nak bagi copy ielts certificate for english placement test exemption.k whatever la. then, sister yang in-charge situ tengok copy certificate tuh ,senyum-senyum lalu berkata "Farah ni dulu gemuk eh...ni diet la ni" and well, she said it out pretty loud( her voice memang agak kuat) that i was quite sure everybody else in the office overheard it..


ni la gambar yang kat atas cert tuh.ni gamba lame acteli..2-3 tahun lepas
well diri sendiri memang rase gamba ni gemuk cos of the tudung i wore which somehow successfully enhaced my 'BOLABOLAPI-like' face and also bahagian bawah tudung tuh yang memberi effect langsir yang kita semua tahu tak kena-mengena ke atas orang yang berangka besar atau bulat cam saye.

so, that was a mistake. and i totally learn from it. jadi,mari kita mengadakan sesi muhasabah-gambar dengan selongkar almari bersawang/bernajis cicak atau hard disc yang sesak dengan foto lelaki idaman nota-nota kuliah, mecari gambar-gambar lama yang dirasakan huduh serta penuh nostalgia. untuk direnungi, didalami, diselami, diperbaik dan kemudian dibuang dalam tong sampah.

ahaha

amaran: kepada student, muhasabah-gambar ni buat time cuti/lepak je ye. eleh cakap orang dia pon same la.


saje random: petang ni kol 5 ade taaruf lagi..


current mood :hyper.gif hyper!

current song: i hate u-2PM

10 comments:

emmy said...

is't ur pic..
it's nice what..
please do visit mine..
www.mybestreading.blogspot.com

Luth Textile said...

comei dah tu.. lawa.. segak.. better free hari dari bertudung..cun..

fotogenik? fotogedikss ada la.. hihi jgn mara ek..

PutraRocker said...

welkam 2 iium...

garden of knowkedge n virtue..hhehehe

fotogenik?hoho

oryza sativa said...

pic no 2, 5 nampak farah cute..
btw, bila pindah uia kuantan?
ciknad kat situ gak ke?

oryza sativa said...

pic no 2, 5 nampak farah cute..
btw, bila pindah uia kuantan?
ciknad kat situ gak ke?

tiha. said...

haha
love this post!
btw,cntek siott your rmbut!!
jeles bangat seh
ahaks!
:P

ala,practice manyak2 lorh

btw,okay,yg lmn web yg jual slendang tuh minah tu cntek doe~
huhu
n the selenadng pon cntk!!

Redz da Tsar said...

Haha...
Better bertudung...

My opinion:
kalu bertudung nampak senang bergambar... Huhu... Tak payah nak cari pose menarik...

Lagipun, masuk IIUM kot, takkan boleh free hair... hehe...

Takpe, the choice is yours... Aku support jugak!!! Gambate!!! haha...
Syabas...

harmila said...

gle panjang rambut mung..hahahaha
rmbut gue jugak ketot2..hahaha

earth angel said...

farah!!!!!!!!!!!!!rmbut cantik ok!!rmbut awak dh panjang.JGN POTONG!!!!!!!
hahhahaha
love u bebes and all the tips betol.muke bulat mcm saya kene amek gmbr sudut tepi.hehe
;)

HuRuL_AiNi said...

oooo....ni muka cik fara rupanya...hehe

neway, lamanya x update...bz ekk....apapun...cayo2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...