Tuesday, June 1, 2010

Gayu Guru Gerai Nyamai


Long life, health and prosperity

Selamat Hari Gawai kepada semua masyarakat Iban yang meraikannya hari ini, 1 Jun.
Teringat masa muda-muda dulu, masa kat Sibu,
time Hari Gawai ni, I attended this celebration held at my father's workplace
ada rumah panjang mini,
ada tarian ngajat
and supposedly penari dia tak pakai seluar macam kat atas ni
tapi yelah since majlis ni attended by not only the Ibans, so the dancer put on pants sekali..

and of course, it's like a must for sarawakians or mungkin kat jabatan penjara di sarawak untuk ada sesi karaoke (sebab any event kat sini mesti ada karaoke session.sampai my father hari tu beli cd karaoke nak practise nyanyi..haha)
ramai2 la nyanyi lagu hari gawai

tuak pun tak dihidangkan sebagai menghormati tetamu Islam.
ada gambar celebration ni kitorang amek dulu tapi kat album yang entah kat
kuching ni ke kat rumah kitorang kat semenanjung sana
kalau ada boleh la I tunjuk kan

sekarang ni kat kuching,
we are living separately from my father's workplace community
and my neighborhood ni majoriti nya chinese.
so time CNY la berdentum-dentum bunyi mercun nye haaa..
hahaha
tak lagi I attend celebration gawai ni
sebab now my father is working kat bahagian ibu pejabat
FYI staff Ibu pejabat ni tak seramai staff bahagian penjara tu sendiri
so celebration amongst mereka pun gitu-gitu je

but I'm sure still would be as lively and meriah as ever.
cos jamuan hari raya kat santubong dulu pun best.


Selamat Hari Gawai Dayak.
pulai gawai ka nnda?

saje random: sori gramar bahasa iban I tak pass lagi. klaka mlyu sarawak sik pass gik udah mok klaka iban..

pape je la kn.. ;D


8 comments:

miss lolly a.k.a luvfareda said...

camat hari gawai :)

Ann said...

oho org sarwak ke? selamat hari gawai..

Whoopz said...

Ur birthday? Epy birthday..

peaNut said...

selamat gawai..sama gmba entry kita..huhu..kebetulan...
anyway,,salam kenal..i'll follow u!!
visit my blog @ http://missbean88.blogspot.com

bunny said...

kok fara udah mulain ngomong bahasa iban..so..i should take tuition with my dad lah 2 learn this language!!!!

faradeeba said...

miss lolly and ann: eh?eh?jgn salah pham ye. sy dok srwk tapi sy xcelebrate gawai pon..

tapi still gayu guru gerai nyamai

whoopz: thanks! =D

peanut: haha..kbtln..
ok thanks. will do :D

bunny: hahaha..aku pan tambab jaku iban brit..

;p

bru stat sket2..tapi KO laa..haha
waaa ur dad pndai upenye..

bunny said...

hahaha..bertaun ayah sy dok kat sarawak fara..mse keecik2 slalu gak sy dgr die ckp ngan makcik2 kat pasar tu..skang da besar n my dad pon da dok umah..tak penah pon dgr lg..huhuhu..rugi tak blaja dr kecik2..waaaaaaaaaaaaaa

faradeeba said...

bunny:hahha..tu la rugi..bleh la ngorat mane2 mamat ibat sni..

bereh..

ttbe royak ganu lak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...